top of page
Search

Ίσως το μέλλον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κρύβεται στην περιστροφή των ελαστικών!?

Η SRI Sumitomo (SRI) αναπτύσσει νέα τεχνολογία που στο μέλλον ίσως να επιτρέψει στα αυτοκίνητα να φορτίζονται από την περιστροφή των ελαστικών.



Η μητρική εταιρεία της Falken Tyre, Sumitomo Rubber Industries (SRI) ανέπτυξε με επιτυχία τεχνολογία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από την περιστροφή των ελαστικών και το παρέχει σε περιφερειακούς αισθητήρες ελαστικών (peripheral tyre sensors). Αυτή η σημαντική ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς την επίτευξη εφαρμογών Sensing Core Technology που θα βοηθήσουν στη μελλοντική τάση κίνησης (future mobility trends).






Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Hiroshi Tani του πανεπιστημίου Kansai, η τεχνολογία (Tyre Internal Power Generation) παραγωγής ελαστικών εσωτερικού ελαστικού της SRI επιτεύχθηκε χάρη στην προσθήκη μιας λειτουργίας φόρτισης ισχύος στην (energy harvester) που βρίσκεται στο εσωτερικό του ελαστικού. Ο στατικός ηλεκτρισμός που παράγεται κατά την περιστροφή των ελαστικών αξιοποιείται και χρησιμοποιείται για τη φόρτιση ενός κυκλώματος ελέγχου ισχύος, το οποίο με τη σειρά του ενεργοποιεί και τροφοδοτεί έναν εξωτερικό αισθητήρα.


Οι δομές και τα υλικά που εμπλέκονται στη συλλογή ενέργειας (energy harvester) τριβής έχουν επίσης βελτιστοποιηθεί για να βελτιώσουν σημαντικά την παραγόμενη παραγωγή. Οι δοκιμές επαλήθευσης της SRI έδειξαν ότι όταν ένα ελαστικό λειτουργεί με ταχύτητα 50km / h, το σύστημα παράγει πάνω από 800W ισχύος, η οποία είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει έναν εξωτερικό αισθητήρα χωρίς τη χρήση μπαταριών και να επιτύχει συνεχή μετάδοση Bluetooth χαμηλής ενέργειας (BLE).


«Μέχρι σήμερα, η περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των συσκευών αισθητήρων υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην πραγματοποίηση της τεχνολογίας ανίχνευσης ελαστικών», λέει ο Δρ. Bernd Löwenhaupt, διευθύνων σύμβουλος της Sumitomo Rubber Europe GmbH. "Αυτή η εξέλιξη είναι επομένως σημαντική για την πρωταρχική τεχνολογία Sensing Core της SRI, η οποία διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για μελλοντικές εφαρμογές, όπως αυτόνομα οχήματα."




Η SRI ασχολείται ενεργά με ευρεία έρευνα και ανάπτυξη για το Smart Tire Concept, της οποίας η τεχνολογία Sensing Core αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της συνολικής ασφάλειας των λειτουργιών κινητικότητας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης. Η ιδέα του μέλλοντος επιταχύνει την ανάπτυξη ελαστικών και περιφερειακών υπηρεσιών για την κάλυψη των απαιτήσεων των CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electric), MaaS (Mobility as a Service) και άλλων νέων καινοτομιών κινητικότητας που διαμορφώνουν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας βιομηχανία.


45 views0 comments
bottom of page